Samenwerken is Groeien Samen aan de slag Corona updates

Nieuws

Aftrap vitale hyacintenteelt

Het project voor een vitale hyacintenteelt is afgelopen week gestart. Het gaat om onderzoek naar een verbeterde, snellere en duurzamere teelt. Er wordt zowel naar de teelt als naar de handel gekeken.

De officiële start van het project was op 15 oktober, toen de betrokken bedrijven zich onder aanvoering van kwekersvereniging Markglory presenteerden. Er wordt gewerkt aan een schone, ziektevrije teelt, die moet leiden tot een afname van het gewasbeschermingsmiddelengebruik met 80 procent in 2023. Ook de bodembelasting moet 'substantieel' afnemen, meldt Wageningen University & Research (WUR).  

Nauwere samenwerking handel
Het is de bedoeling dat ook de handel en de andere schakels in de keten worden betrokken bij de aanpak van de teelt. Volgens WUR moeten de banden tussen de schakels worden aangetrokken om tot die versnelling en verduurzaming te komen. De betrokken telers gaan zelf ook praktijkproeven doen, in overleg met de WUR-onderzoekers. In totaal werken tien partijen samen: Fa. P.C. van Saase & Zn., Fa. K. van Haaster & Zn., Van Haaster Vijfhuizen B.V., Apeldoorn Bloembollen VOF., VOF. Th. A. Pennings en Zonen, Bulb Quality Support B.V., Iribov B.V., WUR Glastuinbouw & Bloembollen, toeleverancier Alb. Groot en de KAVB.

Samen betalen
Het geld voor het project komt van verschillende bronnen. De Greenport Duin- en Bollenstreek schiet een deel van het geld voor om het project te schrijven. De Provincie Zuid-Holland stelt 70 procent van het budget beschikbaar als subsidie via de POP3-gelden. De Stichting Hagelunie ondersteunt het project ook financieel. De betrokken bedrijven brengen zelf ook geld in. Alles bij elkaar gaat het om circa zeven ton.

(bron: Greenity)