Samenwerken is Groeien Samen aan de slag Nationale Tuinbouwagenda

Nieuws

Het medicijn van de toekomst komt uit de tuinbouw

Afgelopen week was ik deelnemer bij het Healthy Food congres in Utrecht. Dit congres brengt de tuinbouw en gezondheidszorg samen. Hier werd nogmaals duidelijk dat het huidige medicijnengebruik in onze maatschappij voor een groot deel voorkomen kan worden door een gezonder voedingspatroon.

Daarin is een hoofdrol weg gelegd voor groente en fruit. Door een aantrekkelijkere en smakelijkere manier van presenteren en voedingslessen verplicht te stellen in het onderwijs, zorgen we dat jongeren meer interesse in en kennis opbouwen over gezonde voeding. Deze kennis nemen zij voor de rest van hun hele leven mee. Daarmee kunnen zij op een betaalbare wijze ouder worden. We weten immers dat de ziektekosten in de laatste levensjaren van 80 plussers vaak het duurst zijn en deze kosten blijven exponentieel stijgen. Door een gezonde levensstijl met voldoende beweging kunnen we ouder worden betaalbaar houden en veel kwalen voorkomen. Eén van de sprekers: “Je zorg-premie zou vastgesteld moeten worden aan de hand van je bonnetje van de supermarkt.”

Studenten van Tufts Universiteit (USA) hebben onderzocht dat het subsidiëren van groenten en fruit miljoenen ziektegevallen kan voorkomen. Zo'n 70% van de ziekten die in de Verenigde Staten voor komen zijn chronisch en gerelateerd aan levensstijl. De helft van de bevolking lijdt aan één of meer chronische aandoeningen, zoals diabetes, astma, hartziekten, obesitas of kanker.

DNA specifiek diner
Het stimuleren van een hogere consumptie van groente en fruit geeft een positief effect voor de samenleving. Nog daargelaten dat we met behulp van gerichte veredeling nog meer keuze krijgen. Ook staat personalized food in de kinderschoenen. Hiermee gaan we steeds gerichter nutriënten en vitamines innemen en kunnen we dus langer wegblijven van de traditionele farmacie. Rob Baan van Koppert Cress: “Er zijn mogelijkheden om een op jouw DNA specifiek diner samen te stellen, dit bevat alle ingrediënten die jouw lichaam nodig heeft.” De tuinbouw gaat nog ongekende mogelijkheden tegemoet.

Rutger Lommerse, programma manager Greenports Nederland

Wortels in de tuinbouw

Rutger Lommerse is per 1 november 2018 aan de slag als secretaris Greenports Nederland.

Lommerse:"Met Greenports Nederland willen we verbinden en versterken zodat de hele sector slimmer, effienter en vooral toekomstproof wordt. Daarnaast vind ik dat wij als tuinbouwsector het lef moeten hebben om te durven kiezen. Ondernemers en sectoren hebben de neiging te denken dat ze anders zijn en dat bepaalde zaken niet voor hen van toepassing zijn. Laten we eerst met elkaar de gemeenschappelijke zaken zoeken en deze gezamenlijk oppakken. Daarna zoeken we het onderscheid per sector. Dat lijkt mij veel logischer."

Rutger Lommerse werkt met een klein programmateam vanuit het HortiVERSum in Zoetermeer en vanuit de Malitoren in Den Haag. Pauline Verhagen ondersteunt op het gebied van communicatie en Yvette Nicolic is verantwoordelijk voor het secretariaat.