Samenwerken is Groeien Samen aan de slag Corona updates

Nieuws

Geen octrooi op planten

Het Europees Parlement in Straatsburg heeft een resolutie aangenomen die een einde moeten maken aan octrooien op planten. De parlementariërs vrezen dat de voedselketen anders in handen komt van een paar grote multinationals.

Met de resolutie wordt de druk op het Europees Octrooibureau opgevoerd om definitief een einde te maken aan patenten op plantmateriaal. "Dit is goed nieuws voor de Nederlandse veredelaars", zegt Niels Louwaars van Plantum, de branchevereniging voor veredelingsbedrijven.

Veredelaars ontwikkelen betere planten, bijvoorbeeld via kruising. Denk aan spruitjes die minder bitter zijn, bloemen die langer mooi blijven of paprika’s die resistent zijn tegen een bepaalde ziekte. De Nederlandse veredelaarssector is groot. Ons land is met 3,1 miljard euro ‘s werelds grootste exporteur van zaden en jonge planten. 

Nederland heeft zich duidelijk uitgesproken tegen het verlenen van octrooien op planteigenschappen die verkregen zijn via klassieke veredeling. Hiervoor is een brief gestuurd aan het hoogste beroepsorgaan van het Europees Octrooibureau (EOB). Het hoogste beroepsorgaan van het EOB, de Vergrote Kamer van Beroep, buigt zich momenteel over de octrooikwestie. Zij moet juridische duidelijkheid gaan geven. Zijn klassiek veredelde planten nu wel of niet octrooieerbaar?

Nederland zet zich al jaren in om octrooien op klassiek veredelde planten tegen te gaan. Sinds 1 juli 2017 worden deze niet meer verleend, dankzij een interpretatieve verklaring van de Europese Commissie. De discussie laaide eind 2018 echter opnieuw op toen het EOB oordeelde dat deze verklaring van de Europese Commissie geen juridische waarde heeft. Bovendien zou de gewijzigde uitvoeringsregel in strijd zijn met het Europees Octrooiverdrag.

(bronnen: Boerenbusiness, RTL Z)