Samenwerken is Groeien Samen aan de slag Nationale Tuinbouwagenda

Nationaal Tuinbouwcongres 2021

Donderdag 7 oktober 2021
Bomencentrum in Baarn (Wildenburglaan)
13.30 uur

De sector in transitie naar circulaire tuinbouw
Hoe circulair is de tuinbouw eigenlijk? Gaat het deze sector lukken om de hele keten van productie, handel tot aan de consument toe ingrijpend te verduurzamen en heeft de coronacrisis dit een extra impuls gegeven? Tijdens het Nationaal Tuinbouwcongres maken we samen met u de tussenbalans op.

Adri Bom-Lemstra, voorzitter Greenports Nederland, benoemt aan de hand van het nog prille Tuinbouwakkoord de kansen voor het cluster en zal verbinding maken tussen de Europese Farm to Fork strategie en de actuele transitiethema’s. Vervolgens gaan we in gesprek met Volkert Engelsman, CEO van Eosta. Hij deelt zijn waarnemingen over mondiale trends in verduurzaming van tuinbouwketens en geeft aan hoe Eosta daarin “ het nieuwe normaal” zoekt.

In drie workshops nemen wij u mee naar de praktijk waarbij de  ondernemers en projectleiders vanuit de regionale greenports hun ervaringen delen en met u in gesprek gaan over de dilemma’s en uitdagingen die zij tegenkomen. De onderwerpen die hier aan bod komen zijn groene waterstof, biodiversiteit en regionale talentontwikkeling met internationale ambities. Professor Jan Rotmans reflecteert vanuit zijn deskundigheid op de aanpak en zal aan de hand van zijn ervaringen uit de praktijk nieuwe inspiratie meegeven om  vervolgstappen te maken in de transitie naar de circulaire tuinbouw. Het congres wordt afgesloten met de uitreiking van de Innovation Prize van de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Programma Nationaal Tuinbouwcongres
13.00 uur Ontvangst
13.30 uur Opening Adri Bom-Lemstra, voorzitter Greenports Nederland
13.45 uur Bekendmaking genomineerden Innovation Prize
13.55 uur Interview met Volkert Engelsman, CEO Eosta
14.20 uur Workshop ronde 1
15.05 uur pauze
15.20 uur Workshop ronde 2
16.15 uur In gesprek met Jan Rotmans, Hoogleraar transities
16.50 uur Uitreiking Innovation prize door Marije Beens, Directeur-generaal Agro van LNV
17.15 uur Netwerkborrel en matchmaking met de genomineerden van de Innovation Prize
18.15 uur einde

Coronamaatregelen 
Het Nationaal Tuinbouwcongres wordt georganiseerd volgens de meest recente voorschriften vanuit het RIVM. Daarom zal er worden gewerkt met Testen voor Toegang waarvoor bij de registratie ook uw corona app zal worden gecontroleerd. 

Let op; er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus meld u snel aan. 

Workshops
U kunt tijdens deze middag aan twee workshops deelnemen, uw voorkeur kunt u aangeven tijdens uw aanmelding. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende workshops.

 

Overzicht van de workshops

Nationaal Tuinbouwcongres 2021

Lees meer

Sprekers Nationaal Tuinbouwcongres

overzicht

Lees meer

Impact 2025 - Topsector T&U Innovation Prize 2021
Tijdens het Nationaal Tuinbouwcongres vindt de uitreiking van de Topsector T&U Innovation Prize 2021 plaats. In deze editie is gekozen voor internationale en grensverleggende innovaties die bijdragen aan het realiseren van een circulaire  tuinbouw: CROSS-BORDER INNOVATION. Voor de Innovation Prize waren een record aantal aanmeldingen. U kunt deze terugvinden op de Impact 2025 website

Naast de Jury Award, mag ook het publiek hun stem uitbrengen op dé innovatie die volgens hen de IMPACT2025 Innovation Prize 2021 moet winnen. Wilt u meebeslissen? Stem dan vóór 5 oktober op uw favoriet uit de top 10 op de IMPACT2025 website. 

Aanmelden voor het Nationaal Tuinbouwcongres

Via deze link kunt u zich aanmelden voor het Nationaal Tuinbouwcongres.