Samenwerken is Groeien Samen aan de slag Nationale Tuinbouwagenda

Nationaal Tuinbouwcongres 2022

Woensdag 5 oktober 2022, vanaf 13.30 uur
Floriade Expo 2022 in Almere

De wereldtuinbouwtentoonstelling biedt op 5 oktober het podium voor het Nationaal Tuinbouwcongres. Greenports Nederland ziet grote ontwikkelkansen voor het Nederlandse tuinbouwcluster onder het motto van de Floriade Expo 2022: “Feeding and Greening the Megacities”.

Het thema van het vierde Nationale Tuinbouwcongres is “Healthy cities, growing green!”. We hebben voor u een mooi programma samengesteld met sprekers en workshops die inzicht - en hopelijk ook inspiratie - geven met betrekking tot deze kansen, als ook de dilemma’s die daarmee gepaard gaan voor het Nederlandse tuinbouwcluster.

Maakt de Nederlandse tuinbouwproductie een (internationale) schaalsprong en verlegt zij een deel van haar productie richting de megacities van Europa of zet zij in op snellere verduurzaming? Of moet beiden? En heeft de tuinbouw de ruimte en veerkracht om dit te realiseren? Welke bewegingen bepalen het succes van het Nederlandse tuinbouwcluster?

De huidige geopolitieke ontwikkelingen en energiecrisis hebben diepe impact op het tuinbouwcluster. Voedselbeschikbaarheid en zelfvoorziening zijn belangrijker dan ooit. Ondertussen is de druk op de fysieke ruimte in Nederland groot en zijn de grenzen van toelaatbare emissies bereikt. Daarnaast moeten er fundamentele keuzes worden gemaakt over inrichting van productiegebieden, waarbij productiemethodes duurzamer moeten zijn met minder impact op het leefklimaat.

Diverse sprekers en workshops tijdens het Nationaal Tuinbouwcongres nemen u mee in de uitdagingen waar de sector voor staat.

Programma Nationaal Tuinbouwcongres

13.00 - 13.30 uur Ontvangst congrespaviljoen Floriade Expo
13.30 - 13.50 uur Welkom door Adri Bom-Lemstra, voorzitter Greenports Nederland
13.50 - 14.20 uur Het Nederlandse tuinbouwperspectief binnen de nieuwe Europese geopolitieke context - Jerome Mounsey (OECD)
14.20 - 14.50 uur Welke fysieke ruimte is er in NL beschikbaar voor het tuinbouwcluster – Bertram de Rooij (Wageningen UR)
14.50 - 15.15 uur Hoe gaan intensieve productie en duurzaamheid hand in hand – Ondernemers Dirk Aleven (FoodVentures) en Susanne Mosmans (FutureCrops)

15.15 - 15.45 uur Pauze

15.45 - 16.30 uur Workshop ronde 1
16.30 - 17.15 uur Workshop ronde 2
17.15 - 17.30 uur Plenaire afsluiting
17.30 - 18.30 uur Netwerkborrel

Locatie: Floriade Expo

Aanmelden

U kunt zich via deze link aanmelden voor het congres.

Toegang en parkeren

Na aanmelding ontvangt u enkele dagen voor het Nationaal Tuinbouwcongres een toegangsvoucher en parkeerticket voor de Floriade. De toegangsvoucher hoeft u niet uit te printen, deze kunt u laten zien op uw telefoon. De code van de voucher is uniek.

Wij hebben voor u een VIP parkeerplaats beschikbaar, dit betekent dat u mag parkeren op de parkeerplaats Weerwater. Adres is Archerpad 8 in Almere. Deze parkeerplaats is dichtbij de entree van de Floriade (ingang Weerwater), u hoeft dan geen gebruik te maken van de pendelbus.

Workshops

U kunt tijdens deze middag aan twee workshops deelnemen, uw voorkeur kunt u aangeven tijdens uw aanmelding.

Workshop A
Impact internationale ontwikkelingen op het innovatie vermogen

Workshopleiders Maren Schoormans (Horticulture Tomorrow) en Dirk Aleven (FoodVentures).

Hoe houden we het innovatievermogen van het tuinbouwcluster op peil en wat zijn de nieuwe verdienmodellen? Samen met de aanwezigen gaan we op ontdekking.

Workshop B
De ruimte is schaars

Workshopleiders Jannemarie de Jonge (College van Rijksadviseurs) en Bertram de Rooij (Wageningen UR)

De druk op de fysieke ruimte in Nederland is groot en daarnaast moeten emissie worden beperkt. In welke mate kan de tuinbouw daar een bijdrage aan leveren? Daarnaast gaan de workshopleiders samen met u kijken naar de betekenis van gebouwgebonden agrarische productie in Nederland binnen de circulaire land- en tuinbouw.

Workshop C
Kunnen lokale ketens het Nederlandse export model van de tuinbouw versterken?

Workshopsleiders Mark Frederiks (Amped) en Else Boutkan (Greenport West-Holland)

Een korte voedselvoorzieningsketen is een serieus ontwikkelingsperspectief richting een robuust, regionaal en regeneratief voedselsysteem. Voor producenten en consumenten is het een effectieve manier om grip te krijgen op de leefomgeving. De komende jaren krijgen korte ketens nog meer aandacht. Nederland kan hierbij een belangrijke rol spelen binnen Europa.

We zien u graag op 5 oktober!