Samenwerken is Groeien Samen aan de slag

Workshops Nationaal Tuinbouwcongres 2021

U kunt tijdens het Nationaal Tuinbouwcongres aan twee workshops deelnemen, uw voorkeur kunt u aangeven tijdens uw aanmelding. 


Workshop 1 
Hoe kan méér biodiversiteit de tuinbouw versterken? 
De maatschappelijke urgentie om aan biodiversiteit te werken is groter dan ooit. De klimaatcrisis, stikstofcrisis, de afname van wilde bijen en insecten; er moet wat gebeuren. Overheden conformeren zich aan de klimaatafspraken in Parijs en ambitieuze doelen vanuit Brussel. 

Wat betekenen deze doelen voor de tuinbouwsector?
Kunnen ondernemers niet beter zelf een stap vooruit zetten in plaats af te wachten tot er  maatregelen komen? Door zelf na te denken over het verhogen van de biodiversiteit én tegelijkertijd te werken aan plantgezondheid. Bijvoorbeeld door in de randen van hun perceel een “ legertje “ aan helpers klaar zetten tegen een aanval van schadelijke insecten als de buurman zijn gewas gaat ruimen. De sector neemt zo haar eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid én houdt zelf de controle over de plantgezondheid.

In deze workshop gaan ondernemers en projectleiders met u in gesprek over biodiversiteit. Over de hedendaagse praktijk maar ook hoe we de teeltbedrijven aantrekkelijker maken door een perceel biodiverser in te richten. 


Workshop 2 
Groene waterstof in tuinbouw
Waterstof kan een belangrijke rol spelen in de agrarische sector om een verdere verduurzaming van elektriciteit, gas en diesel mogelijk te maken. Daarmee is waterstof ook van belang om onze afspraken als sector in het kader van het Klimaatakkoord te halen. 

In deze sessie gaan we in op de mogelijkheden van groene waterstof en staan we stil bij de uitdagingen die er spelen. En die zijn er genoeg. Technisch weten we steeds beter wat mogelijk is, maar de stap van “proof of concept” naar opschaalbare business cases moet worden nog gezet en de tijd dringt. Als ondernemer zijn er de nodige vragen zoals: Wat is er nodig om aan de slag te gaan met waterstof? Wacht je nog even of ga je aan de slag? En met wie werk je samen? En als overheid: waar besteed ik mijn hulp het beste? Waar is de nood het hoogst of de potentie het grootst? Over onder andere deze vragen gaan wij met elkaar in gesprek om de juiste versnelling aan te brengen. 


Workshop 3
Investeert het tuinbouwcluster voldoende in talentontwikkeling in de regio? 
Op de huidige krappe arbeidsmarkt is een veel concurrentie om nieuw talent aan te trekken. Is de tuinbouw goed in beeld bij schoolverlaters, studenten en zij-instromers? Of zijn we te onzichtbaar? Onbekend maakt immers onbemind.

Ondertussen zien we voor de tuinbouw mooie regionale ontmoetingsplekken ontstaan waar talenten zich verder kunnen ontwikkelen. Voorbeelden zijn het World Horti Centre, FruitTech Campus en Brightlands Venlo. De voordelen van initiatieven spreken voor zich. Het voortbestaan deze centra is niet altijd voldoende meerjarig verankerd. In deze workshop gaan we met de ervaringen vanuit World Horti Centre en de FruitTech Campus met u aan de slag. Onder andere met de vraag; op welke wijze gaan we deze regionale benadering duurzamer maken?

 

Nationaal Tuinbouwcongres 2021

Meld je nu aan voor het Nationaal Tuinbouwcongres