Samenwerken is Groeien Samen aan de slag

Algen, het nieuwe groene goud?

Net als mensen hebben planten gezonde voeding nodig
Zijn algen het nieuwe groene goud? Volgens duurzaam ondernemer Ad van Vugt wel. Met zijn bedrijf Algae Innovations Netherlands BV is hij samen met de Universiteit van Amsterdam een onderzoek gestart naar de toepassing van algen: “We wisten dat onze algen iets goed deden voor de groei van planten, maar nu weten we ook waarom”. Dit project wordt ondersteund door Greenport Aalsmeer.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er interessante kansen zijn voor het gebruik van microalgen in de land- en tuinbouw. Denk aan gewasbescherming, bemesting, bodemverbetering en plantstimulatie of een combinatie daarvan. Maar volgens Ad was het niet duidelijk of alle algen een positieve invloed hebben op plantengroei “Dit vraagt om verder onderzoek. Het gaat daarbij niet alleen om wat er in de algen zelf zit, maar ook om wat ze in de grond activeren”.

Leegstaande plantenkas
Het onderzoek van Algae Innovations richt zich op twee vragen: waarom hebben de algen van Algae Innovations een positieve invloed op de plantengroei en zijn ze gedroogd ook nog steeds effectief? Op een proeflocatie in Rijsenhout worden de algen geproduceerd: in een leegstaande plantenkas zijn waterbassins aangelegd van bijna 300.000 liter. In de warme lichte kas groeien de algen weelderig. Ad: “Algen hebben weinig nodig om te groeien, alleen zonlicht en water”.
Er is inmiddels ook een tweede bassin aangelegd. Ook draait er in Rijsenhout een innovatieve installatie voor het drogen van algen, omdat ze in droge vorm langer houdbaar en beter te vervoeren zijn.

Compleet voedinsgmiddel
Bij Proeftuin Zwaagdijk zijn de algen uit Rijsenhout getest op verschillende planten. Ad: “Bij acht verschillende gewassen is vastgesteld dat ze vitaler, gezonder en meer vrucht dragen als onze algen gebruikt worden”. Uit het onderzoek blijkt dat er in de algen 40 verschillende elementen zitten, voedingsstoffen die direct invloed hebben op de bodem, het bodemleven en de plantengroei. “Net als mensen hebben planten gezonde voeding nodig. Met deze algen hebben we een compleet voedingsmiddel te pakken”.

Onze algen werken!
De volgende stap is het onderzoek opschalen en in de toekomst patent op het kweekproces aanvragen. “Er lopen veel mensen in de markt rond die iets met algen willen doen. Maar met dit onderzoek hebben we het wetenschappelijk onderbouwd: onze algen werken!”
Nu worden de algen in Nederland alleen nog ingezet voor de land- en tuinbouw. Maar Ad ziet nog meer kansen voor algen: “In Duitsland zijn er al chips en koekjes op algenbasis en worden algen gebruikt in vleesvervangers. Ik ben ervan overtuigd dat algen in de toekomst ook een volwaardig voedingsmiddel voor de mens worden”.

Dit is een project van Green Innovation Cluster, onderdeel van Greenport Aalsmeer, en wordt mede mogelijk gemaakt door Kansen voor West, het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling en een bijdrage van de provincie Noord-Holland.