Samenwerken is Groeien Samen aan de slag

Computer kweekt beste tomaten 
en verslaat autonome kas professionele telers

Artificiële intelligentie
Een team van onderzoekers en studenten van de TU Delft en bedrijven Van der Hoeven Horticultural Projects, KeyGene en Hoogendoorn Growth Management heeft de internationale Autonomous Greenhouse Challenge gewonnen. Het team Automatoes wist met behulp van artificiële intelligentie (AI) in een volledig geautomatiseerde kas na een halfjaar niet alleen voor de beste tomatenoogst te zorgen, maar scoorde ook het best op duurzaamheid.

Het Automatoes-team nam het niet alleen op tegen andere internationale teams die ook op afstand hun kas moesten besturen. Alle teams gingen tegelijkertijd ook de strijd aan met een team van professionele tomatentelers die hun kas wel mochten betreden. Opmerkelijk genoeg versloegen de algoritmes van álle teams de professionals.

Cherrytomaten
De wedstrijd, georganiseerd door Wageningen University & Research en IT-bedrijf Tencent, draaide om het kweken van cherrytomaten op afstand, met behulp van zelfontwikkelde algoritmes. Elk team had beschikking over een hightech kascompartiment, uitgerust met dezelfde installaties, voor onder meer het sturen van temperatuur, licht, luchtvochtigheid en de hoeveelheid CO2.

“Het TU Delft AgTech Institute is gericht op het stimuleren van onderzoek en innovatie rondom agrifood-technologie. De Autonomous Greenhouse Challenge is een mooi voorbeeld van het bevorderen van publiek-private samenwerking door het verbinden van de industrie met onderzoekers en technologie van de TU Delft. Hiermee leveren we een bijdrage aan de transitie naar een duurzame tuin- en landbouwbouwsector” aldus Liselotte de Vries van TU Delft AgTech Institute.

Meer informatie over dit project kunt u vinden via de website van TU Delft