Samenwerken is Groeien

Nieuws

donderdag 12 oktober 2023

Europese Week van de Regio’s en Steden zet controlled environment agriculture (CEA) verder op de kaart

Europa voedselsoeverein via gezond voedsel, een groenere en kleurrijke samenleving en gezondere en gelukkigere mensen terwijl we werken aan klimaatmitigatie, biodiversiteitsherstel en een leefbaar milieu. Met controlled environment agriculture (CEA) kan het. Tijdens de Europese Week van de Regio’s en Steden presenteerde het Nederlandse tuinbouwcluster hoe het met CEA en bijbehorende tuinbouwketen wil bijdragen aan internationale vergroeningsambities als de VN-duurzaamheidsdoelen en de Europese Green Deal.  

In het kader van de Europese Week van de Regio’s en Steden overhandigde landbouwgedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB) van Noord-Holland daarom namens Greenports Nederland het position paper ‘CEA, a driving force behind sustainability’ aan SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen om een lans te breken voor CEA in de EU. Beemsterboer wil de onbekendheid van CEA doorbreken en CEA in een hogere versnelling brengen door grens- en sectoroverschrijdende samenwerking. Dat vraagt een intensievere samenwerking met andere sectoren als de techniekindustrie, ICT en onderzoek maar ook met andere tuinbouwregio’s in Europa.  

EU-lobbyist Jesse Schevel van Glastuinbouw Nederland ondersteunde deze boodschap met zijn oproep om de groene potentie van CEA te omarmen. CEA en bijbehorende tuinbouwketen in Nederland genereren mondiaal geavanceerde technologieën en logistieke diensten die telers wereldwijd helpen efficiënter met energie, water en grondstoffen om te gaan, de bodem duurzamer te beheren en voedselverspilling tegen te gaan. Schevel riep aanwezigen op samen te werken met het Nederlandse tuinbouwcluster. Want alleen samen kunnen we met CEA onze groene oplossingen internationaal en Europees realiseren.  

Achtergrond

CEA staat voor gecontroleerde teelten. CEA betekent het toepassen van verschillende technische oplossingen, waaronder hightech Nederlandse kassen, om de lekkerste groenten en fruit en fascinerendste bloemen en planten te telen. In een gecontroleerde omgeving kunnen telers het optimale klimaat voor hun gewassen creëren. Daardoor kunnen zij meer opbrengsten realiseren op een klein oppervlak met een lagere milieu-impact. In zijn streven naar klimaatneutraliteit in 2040 en netto-nulemissie van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen tegen 2030 staat CEA klaar om stedelijke gebieden in Europa en de wereld te voeden, te vergroenen en gezonder te maken. Daarmee brengen we de duurzaamheidsdoelen van de VN (SDGs) en in de Green Deal dichterbij. 

Het position paper 'CEA, a driving force behind sustainability' kunt u hier downloaden.