Samenwerken is Groeien Samen aan de slag

Nieuws

maandag 7 november 2022

Op weg naar groene schoolpleinen: whitepaper biedt hulp
De huidige stenen woestijnen op schoolpleinen zijn een sprekend symbool van de verdwijning van natuur uit de dagelijkse leefomgeving van kinderen. Maar het kan anders!

In het project ‘Groene Schoolpleinen voor een gezonde ontwikkeling van kinderen’ dat onder leiding van de Vrije Universiteit Amsterdam uitgevoerd wordt, worden handvatten ontwikkeld die inzicht geven in hoe schoolplein groen in gericht kan worden. Op een dusdanige manier dat de groene inrichting bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen én de biodiversiteit en klimaatbestendigheid van de omgeving. De resultaten van dit project helpen bij het transformeren van de versteende woestijnen naar een natuurrijke gezonde oase voor spelen en leren in de buitenruimte.

Een van de resultaten van het project is een White paper van de hand van Jolanda Maas en Nicole van den Bogerd van de Vrije Universiteit Amsterdam. In deze white paper wordt in kaart gebracht wat schoolpleinen precies kunnen betekenen voor biodiversiteit en klimaatbestendigheid. Maar vooral ook voor de ontwikkeling van kinderen, hun band met natuur en de kwaliteit van het onderwijs.
De white paper geeft op een toegankelijke manier inzicht in het belang van groene schoolpleinen.

Het is interessant voor iedereen die zich bezighoudt met het telen van groene producten, het ontwerpen en aanleggen van natuurlijke plekken, onderwijshuisvestiging of het onderwijs. Greenport Aalsmeer en Greenports Nederland zijn kennispartner in het project ‘Groene Schoolpleinen voor een gezonde ontwikkeling van kinderen’. Vanuit die hoedanigheid bieden wij u de white paper als download aan.