Samenwerken is Groeien Samen aan de slag Nationale Tuinbouwagenda

Nieuws

zondag 10 juli 2022

Koninklijke Vereniging Bloemist Winkeliers wijst op het keteneffect van de energie-crisis

Bloemisten vormen in de Nederlandse markt het belangrijkste verkoopkanaal naar de consument van bloemen en planten. Jaarlijks verkopen ca. 3.000 bloemisten met 9.000 medewerkers via een fysieke en/of digitale winkel voor ca. € 1 miljard aan sierteeltproducten.
In de verkoop van bloemen heeft de bloemist een marktaandeel van 53%, in kamerplanten is het marktaandeel ca. 34%. Het aandeel online is nog ca. 8% en is in de afgelopen jaren groeiend.

Kwaliteit en speciaal product
De toegevoegde waarde van de bloemist is voor een belangrijk deel gebaseerd op bijzondere kwaliteit en speciaal/onderscheidend product, waarmee persoonlijke en op maat gemaakte sierteeltproducten gemaakt kunnen worden voor gebruik als:
• Cadeau
• Interieuraankleding
• Gezondheids-/welzijnsbevordering

Om dit blijvend te realiseren is de bloemist afhankelijk van topkwaliteit producten, zowel “generieke” variëteiten als ook onderscheidende en bijzondere producten en seizoensassortiment. Het is dus voor de bloemist van groot, zelfs van levensbelang voor een gezonde bedrijfsvoering nu en in de toekomst dat de kwaliteit van de producten top en onderscheidend is en blijft. Uiteraard is het een vereiste dat de producten duurzaam zijn geteeld en dat de bedrijfsvoering van de bloemist ook duurzaam en met het oog op de toekomst wordt gevoerd.


Marktpositie in internationaal perspectief
Bovengenoemde marktinformatie betreft het bloemistenkanaal in Nederland. Naast bloemisten zijn er ook andere verkoopkanalen (warenmarkt, tuincentra, supermarkten, benzinestations, online e.a.) die bloemen/planten verkopen in Nederland. Het gezamenlijk volume van deze verkoopkanalen is niet veel minder dan het volume dat de bloemisten gezamenlijk doen, naar berekening heeft de totale sierteeltmarkt in Nederland een omvang van ca. € 2 miljard. Vanuit Nederland worden veel Europese en overige landen beleverd met (in Nederland geproduceerde) sierteeltproducten. Nederland is toonaangevend in de internationale sierteelt, zowel in volume als ook in kwaliteitspositionering. Onderscheidende en duurzame producten vormen zo de basis van de internationale sierteelt, die een omvang heeft van vele tientallen miljarden euro’s per jaar.

Noodzaak van energie/gas in de sierteeltproductie Vanwege de totale marktomvang en marktpositie van de Nederlandse bloemist in het bijzonder maken we ons grote zorgen om het voortbestaan en continuïteit van onze sector.
In zekere zin zijn sierteeltproducten echt essentieel geworden, met name ook vanuit de drievoudige positionering. Het structureel hebben van onderscheidende (seizoens)producten is de basis van voortbestaan van onze sector. Kwekers dienen daarom ook middels een gegarandeerde energie/gas-levering tegen een acceptabele prijs in staat te zijn blijvend te produceren, zodat Nederland middels sierteeltproducten (fysiek en mentaal) gezond kan blijven, particuliere en zakelijke interieurs met sierteeltgroen (en kleur) aangekleed kunnen worden en mensen elkaar waardering kunnen geven middels een prachtig sierteeltcadeau.

Dringende oproep
We doen dan ook een dringend beroep op de beleidsmakers om de belangen van de totale sector hierin mee te nemen en er voor te zorgen dat bloemisten hun maatschappelijke rol kunnen blijven invullen.
Waar nodig zijn we graag bereid om in persoonlijke vorm toelichting te geven op het belang van onderscheidend product voor de bloemisten in Nederland.

Koninklijke Vereniging Bloemist Winkeliers
Marco Maasse – Algemeen directeur