Samenwerken is Groeien Samen aan de slag Nationale Tuinbouwagenda

Samen aan de slag
Even voorstellen: Peter Maes

In deze rubriek willen we de tuinbouw persoonlijk aan u voorstellen.
Het woord is aan Peter Maes, Directeur Corporate Marketing bij Koppert Biological Systems

Hoe ben je in de tuinbouw terecht gekomen?
Het innovatieve karakter van de land- en tuinbouw heeft mij altijd aangesproken. Tijdens mijn studie voor landbouwkundig ingenieur met de studie richting menselijke ecologie kreeg ik steeds meer interesse in verduurzaming en de mogelijkheden die er waren om dit in de land- en tuinbouw toe te passen. Daardoor ben ik gelijk aan de slag gegaan in de biologische gewasbescherming waarbij het elke dag een uitdaging blijft om met minder belasting voor het milieu een beter gewas te telen.

Je bent bestuurlijk trekker van het thema’s Gezonde Planten. Wat zijn de belangrijkste issues bij dit thema?
Bij dit thema komen veel disciplines samen en het is ook een heel sensitief onderwerp. Zo hebben we met de werkgroep in 2020 de bouwstenen geformuleerd voor een transitie naar een duurzamere productie. Hierbij moeten we in brede oplossingen blijven denken op de lange termijn en niet te veel in deeloplossingen. Belangrijk hierbij is om in gesprek te blijven met het ministerie van LNV zodat zij weten wat de dillema’s zijn maar wat ook de voortgang is. Een ander belangrijk punt is een gelijk speelveld creëren voor de tuinbouw Europa breed op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen en de mogelijkheden van de tuinbouw binnen de Europese Green Deal. Dit vergt een lange adem en veel lobbywerk in Europa.

Daarnaast is ook de versnelde toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen een belangrijk issue. We zien dat andere landen sneller en effectiever functioneren als het gaat om groene gewasbeschermingsmiddelen. We moeten hiermee niet achterop raken omdat dit boeren en tuinders helpt de transitie naar weerbaar telen te maken. Dit is ook een persoonlijke ambitie van mij. Verder zullen we ons verhaal breder moeten verbinden met discussies die leven in de maatschappij over duurzaamheid. Door een aantal maatschappelijke organisaties te betrekken bij de ambities van het Tuinbouwakkoord hopen we via deze weg ook de consument beter te informeren over het nut en de noodzaak van gewasbescherming.  

Hoe zie je de positie van de Nederlandse tuinbouw in het internationale krachtenveld over 5 jaar?
De tuinbouw heeft sterke troeven op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Hiermee is zij een voorbeeld voor telers en boeren in andere landen wereldwijd. Maar de sector heeft ook veel uitdagingen waar zij mee aan slag moet zoals de energietransitie en logistiek. De tuinbouw is één van de topsectoren en deze status verdient zij ook omdat zij een belangrijke economische pijler is voor Nederland.  

Persoonlijk denk ik dat de ambities van de Europese Greendeal, die voor de tuinbouw vertaald worden in een Farm to Fork aanpak, ons gaan stimuleren om nog beter aan te tonen welke potentie de sector heeft. Produceren van groenten, fruit en sierteelt gewassen met minimale inzet van  hulpstoffen en maximale circulariteit valt dan bijna onder de noemer ‘organic’. Ik denk dat de tuinbouw dat perspectief breed moet uitdragen.