Samenwerken is Groeien Samen aan de slag

Nieuws

maandag 25 april 2022

Lancering informatieportal tuinbouw in China

Dutchhorticulturechina.nl

Dinsdag 19 april is de website dutchhorticulturechina.nl gelanceerd. In het jaar dat de diplomatieke ban-den tussen Nederland en China 50 jaar bestaan, heeft Greenports Nederland de portal in samenwerking met provincie Zuid-Holland en RVO ontwikkeld. Doel is om ondernemers beter zaken te laten doen in China, door hen op weg te helpen met tuinbouwgerelateerde informatie over China. Dutch Horticulture in China biedt eerstelijns informatie, nieuws, een evenementenagenda en links naar allerlei organisaties voor verdere informatie en oriëntatie.

De initiatiefnemers willen het voor ondernemers gemakkelijker maken om zakelijke activiteiten te on-dernemen op de Chinese markt; hetzij via de levering van producten of diensten, hetzij via het daadwer-kelijk opzetten van een bedrijf in het land. Met een afzetmarkt van 1,4 miljard mensen is China in po-tentie de grootste afzetmarkt voor veel Nederlandse producten zoals bloemen, tuinbouwtechnologie en voedingsmiddelen.

Moeilijke markt
Behalve dat China enorm veel potentie biedt, is het ook een moeilijke markt. Zowel fysiek als cultureel zijn de afstanden groot. Actuele ontwikkelingen rond de Coronapandemie en de crisis in Oekraïne heb-ben de zakelijke relaties met China nog eens bemoeilijkt. Het is dan ook van groot belang dat onderne-mers die actief willen zijn op de Chinese markt zich goed voorbereiden. Hierin draagt de portal bij om afstanden te overbruggen.

Seminar vanuit Almere, China en online
Voor de lancering werd op Floriade Expo 2022 in Almere een seminar georganiseerd onder deskundige leiding van China-expert Floriske Deutman (directeur Dutch Sino Business Promotions), mede mogelijk gemaakt door Horizon Flevoland en ICBC Amsterdam. Ook in China vond een fysiek evenement plaats, waarbij zij, en andere digitaal aanwezigen, het hybride evenement vanaf Almere konden volgen.

In Almere waren onder meer Commissaris van de Koning van de provincie Flevoland, Leen Verbeek en de Chinese ambassadeur in Nederland, Z.E. Tan Jian aanwezig.
Verder droegen Adri Bom-Lemstra, Voorzitter Greenports Nederland en Li Feng, General Manager van de Amsterdamse vestiging van zakenbank ICBC Europe bij aan het programma. Na de officiële lancering was er een presentatie van ICBC Amsterdam over het Chinese financiële beleid ten aanzien van de land- en tuinbouwsector. Andere presentaties waren er vanuit Martin van Gogh (boardmember Batenburg), Dirk Aleven (CEO FoodVentures) en Wil Bekkering (directeur Aeres Hogeschool Almere).

Bekijk een sfeerimpressie van de dag en lees meer over de presentaties op de uitgebreide weergave door Hortidaily.com.

Bezoek de website