Samenwerken is Groeien Samen aan de slag

Prestigieuze Wereldvoedselprijs voor Simon Groot

dinsdag 11 juni 2019

Aan de Nederlander Simon N. Groot (84) is maandag de World Food Prize 2019 toegekend vanwege zijn grote en succesvolle inzet om miljoenen kleine boeren in meer dan 60 landen een beter economisch perspectief te bieden. Door de lokale kleinschalige teelt van groenten belangrijk te verbeteren, bereikte hij niet alleen een inkomensverhoging voor kleine boeren, maar zorgde hij er ook voor dat miljoenen consumenten konden profiteren van betere toegang tot groenten voor een gezondere voeding met meer nutriënten. In de 34 jaar dat de prijs bestaat, is het de eerste keer dat hij wordt toegekend aan een Nederlander.

Erkenning voor de kleine boer
"De toekenning van de Wereldvoedselprijs aan een groentenzaadman is al geweldig", zei Groot. "Maar uiteindelijk is het natuurlijk vooral een erkenning voor de miljoenen kleine boeren die hun landbouwproductie op een hoger niveau brachten. Kleinschalige groententeelt is een geweldige manier om inkomen en werkgelegenheid op het platteland te laten groeien en tegelijkertijd de voeding te verbeteren. Het samengaan van moderne wetenschap met een lange traditie van Nederlands vakmanschap op het gebied van zaadveredeling heeft in de afgelopen 40 jaar sterk bijgedragen aan de groei van de groententeeltsector in tropisch Azië. Nu is het de beurt aan tropisch Afrika, waar opnieuw hoogwaardige groentenzaden in combinatie met intensieve kennisoverdrachtsprogramma’s zorgen voor een duurzame bron van inkomsten voor de volgende generatie Afrikaanse boeren."

De toekenning van de Wereldvoedselprijs, ook wel de ‘Nobelprijs voor Voeding en Landbouw’ genoemd, werd vandaag officieel bekendgemaakt in het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken door Secretary of State Mike Pompeo en Kenneth M. Quinn, President van de World Food Prize Foundation.